ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Development of sustainable urban centres with active involvment of VET (VET in Urban Centres), ERASMUS+ KA2

sofinanciranje ERASMUS+

Naslov projekta bi se v prevodu glasil "Trajnostni razvoj mestnega okolja z aktivnim vključevanjem poklicnega izobraževanja in usposabljanja (VET v urbanih središčih)."

V okviru projekta bomo partnerji projekta iskali in razvijali nove modele upravljanja, ki bi omogočali aktivno sodelovanje poklicnih in strokovnih šol z lokalnimi podjetji v procesih urbanističnega načrtovanja, ustvarili nove programe poklicnega izobraževanja in usposabljanja, povezane z izzivi in potrebami mestnih središč, ter izboljšali sodelovanje med ponudniki poklicnega izobraževanja in usposabljanja, občinami in trgom dela.

Projekt vodi in koordinira Hordaland Fylkeskommune, cilj pa je razviti nov lokalni model razvoja mestnih središč, v katerega bodo poklicne in strokovne šole aktivno vključene. Partnerji v projektu so poleg Šolskega centra Kranj še Hordaland Fylkeskommune, Agencia Umbria Ricerche, Barcelona Activa, EARLALL, Fjell Kommune, Istituto Professionale per l'Industria e l'Artigianato "E. Orfini ", Knarvik Vidaregåande Skule, Sotra Vidaregåande Skule in RRA-BSC Kranj.

Uvodno srečanje projekta VET in Urban Centres, 1 in 2. februar 2018, ERASMUS+ KA2

sofinanciranje ERASMUS+

Uvodno srečanje je bilo organizirano v mestu Bergen (Hordaland, Norveška) 1. in 2. februarja 2018. S partnerji projekta smo vzpostavili tesnejše stike, določili natančnejše smernice pri razvoju projekta in razvili glavne usmeritve, v okviru katerih bomo delali, da bi dosegli svoje cilje. Med dogodkom smo imeli partnerji možnost obiskati tudi prostore dveh izobraževalnih središč v Sotri (občina Fjell) ter Knarvik (Lindås) in tovarno Framo v Flatøyju (Meland), v kateri so vajenci iz programov poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter TAF (gre za poseben certifikat, ki ga pridobijo najboljši dijaki za posebna znanja).

Ogledi in predstavitve so udeležencem uvodnega srečanja omogočila poglobljeno razumevanje primerov dobre prakse in potreb regije Hordaland. Srečanje je potekalo v zelo konstruktivnem ozračju, za kar gre zahvala našim norveškim kolegom g. Peru Nordmarku, ge. Marit Kristine Einen, ge. Sissel Øverdal ter ge. Hillevi Eliazabeth Runshaug. Srečanja sta se iz Slovenije udeležili ga. Helena Cvekel iz BSC – Regionalna razvojna agencija Gorenjske, in ga. Lidija Grmek Zupanc z Višje strokovne šole ŠC Kranj.

Naslednje srečanje projekta bo potekalo maja 2018 v Sloveniji, oktobra v Španiji, naslednje leto v Italiji, zaključno srečanje pa bo v Belgiji.

Mag. Lidija Grmek Zupanc, ravnateljica VSŠ ŠC Kranj

Mednarodno srečanje v Sloveniji, 22. do 24. maj 2018 (VET in Urban Centres), ERASMUS+ KA2

sofinanciranje ERASMUS+

Partnerji v projektu smo se 22. do 14. maja 2018 srečali v Sloveniji kjer smo pregledali napredek na projektu in si ogledali primere dobre prakse na področju povezovanja poklicnega in strokovnega izobraževanja z organizacijami odgovornimi za načrtovanje urbanega okolja in privatnega sektorja na področju Gorenjske regije.

Partnerji v projektu smo pričeli z iskanjem primerov dobrih praks v domačih regijah. Partnerja v projektu Agenzia Umbria Ricerche in Barcelona Activa bosta koordinirala delo na projektu, katerega cilj je oblikovati model sodelovanja med poklicnim in strokovnim izobraževanjem ter lokalnim okoljem (občine, gospodarstvo, nevladne organizacije,…).

Več...

Mednarodno srečanje v Barceloni, 24. do 26. 10. 2017 (VET in Urban Centres), ERASMUS+ KA2

sofinanciranje ERASMUS+

V skladu z načrtom je potekal mednarodni sestanek vseh vključenih članov projekta v Barceloni od 24. 10. do 26. 10. 2018. Sestanka sva se iz Slovenije udeležili ga. Helena Cvekel (BSC ¬– regionalna razvojna agencija Gorenjske) in ga. Lidija Grmek Zupanc iz Šolskega centra Kranj, VSŠ.

Ključna vprašanja, katera smo obravnavali na sestanku: pomen lokalnih razvojnih agencij v okviru socialne in ekonomske razvojne strategije, vloga poklicnega in strokovnega izobraževanja v lokalnem razvoju, vloga usposabljanja in zaposlovanja v lokalnem razvoju. 

Več...

VET in Urban Centres (Foligno, Italija, 8. 4. do 10. 4. 2019)

vet-in-urban-centres-1m Naslov projekta bi se v prevodu glasil "Trajnostni razvoj mestnega okolja z aktivnim vključevanjem poklicnega izobraževanja in usposabljanja (VET v urbanih središčih)."

Tokratno srečanje partnerjev je potekalo v času od 8. 4. do 10. 4. 2019 v italijanskem mestu Foligno, pokrajina Umbrija.

Več...

ZAKLJUČNO SREČANJE PARTNERJEV V PROJEKTU (11. in 12. 2. 2020, Bruselj)

               LOGO VET color                                                                                                                

 

 

Na zaključnem srečanju v Bruslju smo partnerji projekta pregledali vse opravljeno delo, predstavili kakšen vpliv je imel projekt na regije vključene v projekt in se dogovorili o aktivnostih potrebnih za uspešen zaključek projekta.

Per Nordmark vodja projekta12. 2. smo imeli priložnost predstaviti projekt na javnem dogodku. Merete Mikkelsen (direktor urada regije Zahodna Norveška) je pozdravila vse povabljene udeležence in govornike ter opozorila na pomembnost prepoznavnosti dejavnosti na lokalni ravni. Pozdravnemu govoru je sledila predstavitev projekta s strani vodje projekta g. Pera Nordmarka, ki prihaja iz okrožja Vestland na Norveškem.  

 

 

VET in Urban CentresNato so predstavniki vseh sodelujočih regij v projektu predstavili vpliv, ki ga je imel projekt "VET in Urban Centres" na njihove lokalne skupnosti: gospa Cinta Arasa in gospa Sara Casas (Barcelona Activa), Nataša Kristan Primšar (Šolski center Kranj ), Gospa Mariarita Trampetti (šola E. Orfini VET v Folignu, Umbrija) in Vivian Kårbø (Nordhordland Næringslag).

 

 

Sledile so predstavitve strokovnjakov iz evropskih institucij (Evropska komisija in Evropski ekonomsko-socialni odbor) ter raziskovalnih teles (Université Gustave Eiffel in Diku).

Joao Santos EC DG EMPLG. João Santos (senior expert, Generalni direktorat Evropske komisije za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje) je predstavil pobudo Centrov poklicne odličnosti in njeno povezavo z ekosistemi za pridobivanje spretnosti/kompetenc. Nato je gospod Norbert Schöbel (vodja skupine za aktivne politike: pobude za poklicno izobraževanje in usposabljanje in izobraževanje odraslih, Evropska komisija, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje) poudaril vlogo Evropske zveze za vajeništvo (EAfA). Gospa Tatjana Babrauskienė (Delavska skupina, Evropski ekonomsko-socialni odbor) je predstavila mnenje o trajnostnem financiranje vseživljenjskega učenja in razvoja veščin ob pomanjkanju kvalificirane delovne sile. G. Antoine Frémont (namestnik podpredsednika za raziskave, Université Gustave Eiffel) je s strani univerz predstavil Evropski urbani inštitut, novo institucijo, ki si prizadeva za povezovanje mestnih središč z obrobnimi regijami. Nazadnje je gospa Ragnhild Solvi Berg (starejši svetovalec pri Dikuju - Norveška agencija za mednarodno sodelovanje in izboljšanje kakovosti v visokem šolstvu) poudarila vlogo mednarodnega sodelovanja pri lokalnem razvoju.

sofinanciranje ERASMUS+

september 2022
ptsčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

um logo

logo ESRRa