ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Zaključna konferenca projekta LoCaRe ESA - Evropski okoljski ambasadorji (TŠC Kranj, 16. 11. 2012)

SLIKA1mOb koncu izvajanja projekta LoCaRe ESA – Evropski okoljski ambasadorji smo v petek, 16. novembra, na TŠC Kranj organizirali še zaključno konferenco. Udeležili so se je mentorji, učenci in dijaki nekaterih sodelujočih šol ter predstavnica Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mateja Hafner.

 

Vodja projekta Nataša Kristan Primšar je uvodne besede namenila pregledu celotnega projekta in doseženim ciljem. Ti so se vsebinsko nanašali na varčevanje z vodo in elektriko, ravnanje z odpadki, racionalno ogrevanje ter varčevanje z energijo v objektih kulturne dediščine. V nadaljevanju je ddr. Ana Vovk Korže predstavila sistem samooskrbe z naravnimi in zelenimi sistemi.

Zaključna konferenca je bila namenjena izmenjavi izkušenj sodelujočih v projektu. Vsi so bili mnenja, da je bil projekt praktično naravnan in je prinesel pozitivne učinke pri osveščanju mladih o zmanjševanju porabe energije in obremenjevanju okolja z odpadki. S končanjem dela v projektu pa se njihove aktivnosti na navedenih področjih še niso končale. Začeto delo bodo nadgradili z novostmi.

V dejavnostih je sodelovalo pet osnovnih šol, pet srednjih šol in dve višjih šoli: Višja strokovna šola Biotehniškega centra Naklo in Višja strokovna šola Tehniškega šolskega centera Kranj. Izdelanih je bilo 14 raziskovalnih in projektnih nalog. V vlogi okoljskih ambasadorjev je sodelovalo 224 dijakov, vključenih je bilo več kot 3900 učencev, dijakov in študentov. Čaka nas še izvedba mednarodne raziskave o ozaveščenosti šolajoče se mladine glede pomena trajnostnega razvoja in varovanja okolja za nas in bodoče rodove.

SLIKA2m

Članica projekta Danica Volčanšek je poročala o množični udeležbi in sodelovanju v projektu, pa tudi naši mentorji TŠC Kranj Branka Balantič, mag. Branka Jarc Kovačič in Aleš Bregar so izrazili svoje mnenje o delu z dijaki in študenti.

SLIKA3m

Ddr. Ana Vovk Korže nas je navduševala z novimi idejami za postavitev zelenih sten iz rastlin, ki ščitijo pred toploto poleti, rastlinami kot naravnimi čistilnimi sistemi ter zadrževalci meteornih voda, idejami za postavitev zelenih površin na strehah raznih objektov in drugimi načini umeščanja okrasnih in uporabnih rastlin v naše bivalno okolje.

SLIKA4m

Na koncu pa še informacija o mednarodni raziskavi o ozaveščenosti šolajoče se mladine glede pomena trajnostnega razvoja in varovanja okolja.

Pripravila: Darka Krmelj

junij 2021
ptsčpsn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930